Vi vet ju att jorden snurrar runt sig själv på 24 timmar vilket ger dag och natt. Dessutom snurrar jorden runt solen på 365 dygn, vilket ger oss årstider. Jorden har en egenskap till. Dess axel lutar 23.5 grader mot det plan som bildas när jorden snurrar runt solen. Det är detta som ger oss årstider. Mer eller mindre tydliga beroende var på jorden vi befinner oss. I Sverige är årstiderna onekligen rätt markanta.
 

En del seglare löser problemet genom att då och då och för hand rikta om sin panel. Gör man detta varannan timma från 4 på morgonen till 10 på kvällen så missar man nog bara 10% i effektivitet, men orkar någon detta?
 

Andra löser problemet genom att placera solpanelen akter på båten horisontellt alternativt någonstans på rufftaket horisontellt. Detta är tyvärr en ineffektiv metod och man förlorar mer än 60 % av de 100 watten på sommaren. På vintern är det en ren katastrof. Solpanelen ger inte ifrån sig någonting. Samma gäller husbilar.
 

Placerar man sin panel på ett hustak, kan man ju inte klättra upp flera gånger om dagen och justera den.

Lösningen är att konstruera ett solföljare som ser till att solpanelen alltid riktas vinkelrätt mot solen.

Det här beskrivna solföljaren löser ovan beskrivna problem. Solstativet är ett motordrivet stativ med egenskapen att följa solen från soluppgång till solnedgång. Detta gör den i både höjd och sidled inom någon procents fel och med endast en motor. Man kan tillgodogöra sig hela panelens kapacitet så länge solen är över horisonten.

För oss på jorden ser det ut som om solen gör en konisk rörelse över himlavalvet. Jordens lutning gör att vi får korta dagar på vintern och långa dagar på sommaren. Solhöjden kommer att variera från c:a 9 grader på vintern till 55 grader på sommaren (klockan 12 och i Göteborg).

Genom att konstruera Solstativet på ett sådant sätt att vi kompenserar för jordlutning och datumlutning räcker det att ha en 24 timmars motor som snurrar solpanelen för att den i alla lägen skall följa solen exakt. Detta ger en billig och effektiv lösning på vårt problem.

 

För den som inte tänkt så mycket på ovan problem tar det kanske en liten stund att förstå funktionen, men vi försäkrar, den fungerar.

 

Bilderna visar solens upp och nedgång i Luleå vinter och sommar.Här är det uppenbart att Sunaimer behövs på sommaren. Med ett fast montage missar man ju halva sommaren. Norr om polcirkeln är ju solen uppe hela dygnet och
 

Sunaimer följer hela tiden.

Söder över i Sverige är det mindre extremt, men även där är det viktigt. Solen går ju upp 4 och ner 22. Den går upp i 37 grader och ner i 317.

Det vi lärde oss i skolan att solen går upp i öster och ner i väster gäller bara vår- och höst- dagjämning.